2016. január 16., szombat

Miért izgalmas karakter Kylo Ren?

Sziasztok!
Első írásom mi másról szólna, mint a nagy felhajtással övezett új Star Wars filmről? Nagy Star Wars rajongó vagyok (értsétek ezt a régi fimtrilógiára, az újakat csak Darth Maul személye miatt tudom elviselni), ezért izgatottan, bár némi félelemmel vártam az új kalandot.
Számtalan kritikát elolvastam a film kapcsán – bevallom, maradéktalanul nem voltam elégedett vele én sem, így sok minden a szívemből szólt –, viszont az új főgonoszt, Kylo Rent érintő elmarasztaló véleményekkel nem értek egyet. Sokan hisztis kislányként aposztrofálják Kylot. Jelen írásomban arra vállalkozom, hogy leírjam, szerintem miért nincs ez így, miért igenis jó és izgalmas karakter Kylo Ren. Magyarul: miért vált máris a kedvencemmé? Vigyázat, spoileres!

Kylo Ren lobbanékony. Ez tény. Valószínűleg akadnak indulatkezelési problémái is, ami hisztinek tűnhet. Viszont nézzük csak, milyen felmenőkkel bír! A gének erejét pedig maga George Lucas sem tagadta meg soha, sőt. A Hayden Christensen-féle Anakin hagyott nem kevés kivetnivalót maga után, de akkor sem legyinthetünk a tényre, hogy ő Kylo nagyapja fiatalkorában. Anakin szintén lobbanékony, vadságra hajlamos természet, valljuk be, meglehetősen manipulatív már gyerekkorától fogva. Az érzelmeit sokszor nem tudta hogyan kezelni. Darth Vaderként pedig ő maga is képes volt random fojtogatni a beosztottjait. 

Ha Kylo szüleit nézzük, hasonló tulajdonságokkal találjuk szemben magunkat. Leia Organa hercegnő igen temperamentumos, amolyan tűzről pattant űrmenyecske. Han Solo pedig világéletében önző volt és tojt az alkotmányra, ment a saját feje után, és őt sem lehetett soha a nyugalom és a remekül kezelt konfliktusok nagymesterének mondani.
A „régi” Star Wars filmeket nézve kétlem, hogy Han és Leia kiegyensúlyozott, vitáktól mentes kapcsolatban tudott élni egymással, héjanászban éltek már a filmekben is, és tekintve, hogy a 7. részből kiderül, hogy együtt sincsenek valami miatt, feltételezhetően már jó ideje… Kylo előtt nem volt tehát megfelelő példa valószínűleg. Ráadásul a szülei – eddig még tisztázatlan körülmények között – el is küldték őt Luke-hoz. Nem kevés indulatot szülhetett mindez a fiúban, és én nem is tudom kárhoztatni.
Csak nem erre szokás mondani, hogy a vér nem válik vízzé? Ráadásul azt se feledjük, hogy Kylo mellett nem állt olyan mester, mint mondjuk az Uralkodó, aki roppant fegyelmezett tanítványokat képezett ki mindig is. Kylo ráadásul nem is valódi sith vagy jedi, noha a fizikai kiképzést megkapta, a mentálisra úgy tűnik, nem maradt idő.

Izgalmas karakter ő, mert már-már beteges megfelelési vágy vezérli a nagyapja iránt, ami a gyengeség jele volna, hiszen láttunk már példát arra, hogy a rajongás és a szeretet hová vezethet. Viszont itt egy már halott rokonról van szó, aki nem keverhet bajba többé. De ez szintén számtalan kérdést vet fel, hiszen személyesen nem is ismerte Darth Vadert. Vajon azért, mert a szüleitől (és esetleg Luke-tól) nem kapott elég figyelmet, ezért egy bálványnak akar megfelelni? De honnan hallott a nagyapjáról? Miért emelte ennyire magas piedesztálra? Miért nem Luke-ot kezdte követendőnek tartani, aki maga is legendává vált? Vagy akkor Obi Wan Kenobit, esetleg Yodát? Ezekre a kérdésekre nem kapunk választ egyelőre.

Viszont valahol teljesen logikus, hogy Kylo egy családtagja iránt kezdett megszállottan rajongani. Felhívnám a figyelmet egy újabb családi hasonlóságra ugyanis, mégpedig a vérségi kötelék fontosságára. Ha emlékeztek, Anakin a szerelme megóvása miatt állt át a sötét oldalra tulajdonképp. Padme alakjával lehetett manipulálni. Luke-ot Leia és Han veszélybe sodrásával. Luke-ot rettentően frusztrálta a tény, hogy Darth Vader az édesapja, ez ellen küzdött, ezzel lehetett csábítgatni, vagy épp rémítgetni. Valahol logikus tehát, hogy Kylo figyelme is a „nagy öreg” felé fordult, ha már feltehetően a szüleitől nem kapott figyelmet, esetleg meg is vetette őket, a jó oldal pedig nem nyerte el a tetszését.

Valamiért szenvedélyes imádatot táplálok az olyan karakterek iránt, akik lángolnak és zabolátlanok, akikben valami mély fájdalom és sebzettség lakozik. Pontosan ilyen Kylo Ren is. Vad és dacos, mintha még nem tört volna ki a kamaszkorból, közben nagy dolgokat várnak tőle, ő pedig néha fel tud nőni a vezetői feladathoz, néha pedig nem. Viszont az biztos, hogy nagy rajta a nyomás, amit esetenként nem tud hogyan kezelni. Valószínűleg azért is van ez így, mert nem tanította meg arra senki, hogyan vezesse le a feszültséget. Mindennek mélyén valami nagy fájdalmat és tragédiát sejtek, aminek köze van ahhoz, hogy a szülei eltávolították maguktól, még ha jó szándékkal is. Éppen emiatt összetett karakter, nem írhatjuk le a hisztis jelzővel.
Sajnálom, hogy a 7. filmben még csak rendes utalást sem tettek arra, hogy miért ilyen tüskés és kiszámíthatatlan Kylo. Nem értek egyet azokkal, akik szerint súlytalan lett ő mint gonosz. Őt pont az egyéni tragédiája, megbántottsága teszi veszélyessé, az ereje pedig bámulatos (kivéve, amikor Rey egy mozdulattal kijátssza az elmetrükkjét, oké, emberek, az mégis mi a fene volt?). Ráadásul rettentő manipulatív, könnyedén produkál könnyeket, ha arról van szó, így ki tudja, mikor szól a dühe és a rombolása a külvilágnak, és mikor valódi? Való igaz, nem annyira kiforrott gonosz ő, mint mondjuk az Uralkodó, de a korához képest máris veszélyes és tekintélyt parancsoló.

Tény az is továbbá, hogy Kylo Rennek sikerült annyira kiborítania Luke-ot, a mesterét, hogy száműzetésbe vonult, remeteként él a világtól elzárva, ráadásul a jedimester-létet is örökre feladta. Ha elfogadjuk azt, hogy Luke nem pusztán hisztizik, hanem felelősségteljes mesterré vált, akkor Kylo valamivel alaposan rászolgált erre az elvonulásra. Vajon miféle izgalmas rémtettet követett el, amivel ennyire megrendítette Luke hitét magában és mindenki másban? Mi lehetett annyira szörnyű, ami miatt Luke ezt a megoldást találta jónak? Tűkön ülve várom a választ!

És végül, de nem utolsósorban egy pusztán esztétikai ok: Kylo Ren oltári menőn néz ki. Meri felvállalni az arcát a maszk nélkül is, talán hogy megmutassa, nem szorul rá semmilyen gépre, hanem teljes értékű ember. Menő képességei vannak, amiket veszélyesen és biztosan használ (kivéve a Rey-es eset, az még mindig feldolgozásra vár bennem…). Szerintem a lézerkardja is jól néz ki, amennyire tudom, ő maga készítette, és már a fegyver külleme is utal Kylo Ren bensőjére. Hiszen sokkal jobban „lángol”, mint egy puszta fénykard, az alsó kis rész pedig még a forgatójára is veszélyt jelent, ha avatatlan kézbe kerül. Talán egy kis felvágás is van a kard kialakításában, mintha Kylo hencegne a képességeivel.

Azt hiszem, érezhető, hogy rettentő sok a kérdés – többek között ez volt a problémám a filmmel is, csak kérdésfelvető volt, önálló alkotásként vajmi kevéssé állta meg a helyét –, de kevés a válasz. Csak remélni merem, hogy Kylo alakját illetően is választ kapunk mindenre, azt pedig még jobban kívánom, hogy ne rontsák el a figurát, ne hozzanak ki belőle valóban egy súlytalan, hisztériázó bábot, aminek a lehetőségét tény és való, de felvillantották, noha bennem nem véletlenül alakultak ki a fenti gondolatok.
Láttátok a filmet? Egyáltalán szeretitek a Star Wars részeit? Mi a véleményetek Kylo Renről? Lehet belőle olyan ikonikus alak, mint Darth Vader?

Kylo Ren alakítója, Adam Driver



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése